Identificar les fonts de contaminació dels aliments i aplicar la normativa vigent en seguretat i higiene alimentària durant la preparació, fabricació, transformació, elaboració, envasament, emmagatzematge, transport, distribució, venda, subministrament i servei dels aliments
MÒDUL DE FORMACIÓ 1: MANIPULACIÓ D'ALIMENTS
OBJECTIU Identificar les fonts de contaminació dels aliments i aplicar la normativa vigent en seguretat i higiene alimentària durant la preparació, fabricació, transformació, elaboració, envasament, emmagatzematge, transport, distribució, venda, subministrament i servei dels aliments.
DURADA EN QUALSEVOL MODALITAT D'IMPARTICIÓ: 10 hores
RESULTATS DE L'APRENENTATGE
Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques
• Classificació dels aliments
- Concepte d'aliment
- Tipus d'aliments
- Criteris de qualitat
• Identificació les fonts de contaminació dels aliments
- Concepte de contaminació en aliments
- Tipus, vies i fonts de contaminació
• Reconeixement dels factors de creixement dels microorganismes en aliments
- Tipus de microorganismes
- Factors de creixement
- Aliments d'alt i baix risc per a la contaminació per microorganismes
- Malalties transmeses per microorganismes en aliments
• Distinció dels mètodes conservació dels aliments
- Mètodes físics: temperatura i contingut en aigua
- Mètodes químics
- Envasament. Envasats específics. Productes no envasats
- Etiquetatge
- Emmagatzematge
• Adopció de mesures de neteja i higiene a la manipulació d'aliments
- Higiene personal
- Locals i instal·lacions
- Residus i reciclatge de residus
- Neteja i desinfecció d'instal·lacions i equips
- Control de plagues
• Reconeixement de la normativa aplicable a la manipulació dels aliments
- Sistema d'autocontrol APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític)
- Reglament europeu 852/2004
- Reglament europeu 1169/2011 sobre al·lèrgens
- Reial decret 109/2010
- Mesures legislatives actuals
Habilitats de gestió, personals i socials
• Conscienciació de la importància de l'adopció de les mesures de neteja i d'higiene personal en la manipulació d'aliments